Program – Nikola Mažar

Program Vukovar 2021. - 2025.

Drage Vukovarke i dragi Vukovarci,

čast mi je predstaviti vam program Hrvatske demokratske zajednice Grada Vukovara. Program koji u sebi nosi plan za održivo i konkurentno gospodarstvo koje će generirati nova radna mjesta, plan za kvalitetniju infrastrukturu i osnaživanje turističke ponude, plan kojim ću poticati izvrsnost i time pružiti nove mogućnosti djeci i mladima uvažavajući iskustvo i životnu mudrost naših starijih sugrađana i time zajednički doprinijeti demografskoj obnovi grada Vukovara.

U partnerskom i participativnom odnosu s građankama i građanima kao i s Vukovarsko-srijemskom županijom, ministarstvima i Vladom Republike Hrvatske, vodeći se načelima održivog razvoja optimalno ću koristiti bogate prirodne, geografske i prometne resurse našega grada s ciljem osnaživanja gospodarske aktivnosti. Vukovar je srednjoeuropski grad bogate povijesne, kulturne i prirodne baštine te tradicije. Prije Domovinskog rata, Vukovar je bio jedan od najrazvijenijih gradova u Republici Hrvatskoj te drugi grad po BDP-u u bivšoj državi, poznat od davnina po ranim cehovskim udruženjima vukovarskih obrtnika. Grad Vukovar uvijek je imao što za ponuditi obiteljima koje su živjele ovdje, kao i onima koji su se u Vukovar kao gosti iznova vraćali. Želimo vratiti Vukovar na taj put, put razvoja, prosperiteta i svjetlije budućnosti

Uloga je gradske uprave osigurati infrastrukturne i ostale preduvjete za rast postojećeg i razvoj novog gospodarstva kao i stvaranje pozitivnog okruženja za siguran i kvalitetan život vukovarskih obitelji. Vodeći se vizijom ravnomjernog razvoja svih vukovarskih naselja ustrojit ću mjesne odbore kako bi se glas svakog stanovnika jednako čuo. Poticat ću izvrsnost od najranije dobi i prateći potrebe tržišta inicirati nove programe na našem Veleučilištu „Lavoslav Ružička“. Razvoju djece i mladih posvetit ću posebnu pažnju, unaprjeđujući vrtićke programe, i to ne samo infrastrukturno – povećavajući kapacitete u dječjim vrtićima, nego i uvođenjem najviših standarda u odgojno-obrazovnom smislu njegujući od prvih godina života vršnjačko prijateljstvo i zajedništvo. Izgradit ću potrebne potporne zidove u gradu, osvježiti pročelja zgrada, a smanjenjem cijene najma gradskih prostora osigurat ću poduzetnicima osnovne preduvjete za razvoj i širenje gospodarske aktivnosti. Proračunska ću sredstva intenzivnije usmjeriti prema poduzetnicima i obrtnicima, osluškujući njihove potrebe i kreirajući potpore za razvoj i unaprjeđenje njihovog poslovanja. Vratit ću obrtništvo u središte grada i time oživiti srce Vukovara.

Za mnoge od ovih aktivnosti neće biti dovoljna proračunska sredstva, upravo zato moramo intenzivirati korištenje nacionalnih, ali prvenstveno europskih sredstava. Znanje i iskustvo koje ima Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara moramo intenzivnije koristiti i uz dodatno osnaženje Razvojne agencije Grada Vukovara, a u radu Upravnih odjela Grada Vukovara stavit ću naglasak na povećanje kapaciteta za povlačenje sredstava iz europskih fondova. Intenzivirat ću pripremu projekata (izrade projektnih dokumentacija s građevinskim dozvolama) kako bismo povećali mogućnost prijave na natječaje europskih fondova. Europskim ću sredstvima doprinijeti i otvaranju Centra za psihološku pomoć hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. I na kraju, slušajući naše sugrađane treće životne dobi, uvažavajući njihovo bogato životno i radno iskustvo, stvarat ću bolje sutra za našu djecu i njihove unuke. Uz podršku Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava te u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom možemo potaknuti i ostvariti snažniji razvoj grada Vukovara. Upravo je zato program koji je pred vama i ambiciozan i realan u isto vrijeme. Ambiciozan za jednog čovjeka, ali realan za zajedništvo koje je proteklih godina nedostajalo Vukovaru. Zajedništvo s prvim susjedom, sa školskim ili radnim kolegom, kao i zajedništvo sa svim razinama vlasti, sa svima onima koji u Vukovaru vide budućnost i spremni su za tu budućnost pružiti ruku. Sad je bitno da Vukovar, kao ponosni hrvatski Grad, bude ponovno simbol zajedništva, uspješan i razvijen grad, grad primjer, koji jamči bolju budućnost svim svojim građanima.

Vaš Nikola Mažar

1

Kvalitetna radna mjesta i razvoj gospodarstva


Preduvjet razvoja grada Vukovara osiguravanje je kvalitetnih radnih mjesta. Glavna je uloga gradske uprave osigurati infrastrukturne i ostale preduvjete za rast postojećeg i razvoj novog gospodarstva. Vukovar kao grad s najvećim udjelom trgovine i primarne proizvodnje u strukturi gospodarstva ima velike izazove ispred sebe. Moramo potaknuti razvoj proizvodnih kapaciteta i biti potpora razvoju svih sektora, s naglaskom na proizvodni sektor i djelatnosti više vrijednosti.

Izgradit ćemo obrtničko-trgovačko-poljoprivredni inkubator i prezentacijski paviljon povijesnog prikaza industrije i obrtništva u Vukovaru. Mlinovi pokretani Dunavom bili su sve do 1964. godine sastavni dio vizure grada Vukovara. Vodenice će biti sagrađene u blizini centra grada i bit će sastavni dio turističke ponude i atrakcija za djecu koja će na edukativno-zabavan način približiti djeci tradicionalni način proizvodnje brašna.


2

Vukovar - Grad za mlade i mlade obitelji

Mladi su nositelji budućnosti našeg grada i kao takvi zaslužuju posebnu brigu. Mlada obitelj temeljna je vrijednost i osnovna jedinica društva i civilizacije, a mladi su općenito glavni pokretači razvoja i inovacija u društvu. Demografske mjere za mlade bit će ključ budućnosti Vukovara i tu ću dati posebnu pozornost ostanku mladih, kao i poticanju povratka i dolaska mladih u Vukovar. Uz već spomenuta kvalitetna radna mjesta, mladima je ključ ostanka rješavanje stambenog pitanja.

Obrazovanje od predškolske dobi pa do studiranja drugi je važan segment koji planiram unaprijediti. Od ulaganja u opremljenost vrtića, škola i fakulteta do proširenja kapaciteta istih, otvaranja Studentskog centra i financiranja prehrane za učenike osnovnih škola.

3

Povećanje iskorištavanja europskih sredstava


Vukovar ne smije i neće sjediti prekriženih ruku dok drugi gradovi maksimalno koriste mogućnosti iz Europske unije. Kroz suradnju s Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara i Vladom Republike Hrvatske, grad će s Razvojnom agencijom Vukovar poticati veće korištenje dostupnih europskih sredstava gospodarskim subjektima kao motora razvoja grada. Usto, koristit ćemo europska sredstva za razvoj vodno-komunalne, prometne i druge infrastrukture za veću kvalitetu života u Gradu.

Niz je projekata koje ćemo realizirati: izgradnja mreže odvodnje, izgradnja potpornih zidova na području grada, izmjena plana prostorne urbanističke dokumentacije s ciljem bržeg razvoja grada, rješavanje problema parkiranja u centru grada, povećanje udjela obnovljivih izvora energije u objektima javne namjene, uređenje prostora stare tržnice s izgradnjom parka, sanacija odlagališta otpada Petrovačka dola, uređenje korita rijeke Vuke te uređenje prometne infrastrukture.


4

Uključivanje građana treće životne dobi u zajednicu

Demografske promjene, a prije svega starenje stanovništva najznačajniji su trendovi posljednjih nekoliko desetljeća u Republici Hrvatskoj. Kako su ljudi sve zaposleniji, a trendovi u demografiji pokazuju kako će se starenje stanovništva nastaviti, naša je zadaća brinuti se o ljudima treće životne dobi.

Za starije osobe koje nisu institucionalno zbrinute organizirat ću centar za kvalitetno i aktivno življenje. Ondje bi stariji građani dobili prostor za druženje te potrebnu skrb.

5

Povećanje kvalitete života hrvatskih branitelja i njihovih obitelji


Hrvatskim braniteljima zahvalni smo za samostalnu i slobodnu hrvatsku državu te ću u svom svakodnevnom radu koristiti njihovo životno iskustvo i doprinos stvaranju države.

Otvorit ću centar za psihosocijalnu pomoć za hrvatske branitelje u kojem će stradalnici Domovinskog rata dobiti svu potrebnu pravnu, liječničku i svu drugu potrebnu pomoć. Pružit ću svu potrebnu pomoć pri pisanju i realizaciji projekata braniteljskih udruga za povlačenje sredstava iz EU fondova.


6

Uključiv Grad usmjeren prema budućnosti

Kao jedini grad u Hrvatskoj koji nema mjesne odbore, Vukovarcima je onemogućeno aktivno sudjelovanje u razvoju grada koje imaju svi ostali građani u Hrvatskoj. Rad mjesnih odbora fokusiran je na njihova područja u gradu kroz koji će građani birani neposredno od svojih sumještana na izborima moći utjecati na rad gradske uprave usmjeravajući napore u pravom smjeru. Zajedničkim radom svih građana u mjesnom odboru do grada će brže dolaziti konkretni problemi koji muče te dijelove grada na koje ću moći i odgovoriti brže i bolje uz prijedloge mještana.

Pokrenut ću i digitalnu platformu koja će povezivati građane Vukovara s lokalnom upravom i investitorima, a svrha će joj biti centralno mjesto na kojem građani Vukovara mogu pronaći sve relevantne informacije o javnim projektima koji se realiziraju i planiraju u Vukovaru (tip projekta, investitori projekta, faze projekta, način financiranja projekta, koristi projekta za grad Vukovar…).


7

Poboljšana projektna suradnja s Vladom Republike Hrvatske i Županijom

Vukovar nije izoliran otok i nismo sami. U našoj Vukovarsko-srijemskoj županiji i Vladi Republike Hrvatske nalazimo najveće partnere u razvoju Vukovara i ta ću partnerstva njegovati. Vlada Republike Hrvatske važan je partner u poboljšanju kvalitete života i poslovanja u Vukovaru.

Treba istaknuti provedbu slijedećih programa: Regionalni razvoj i fondovi Europske unije – 1,47 milijardi kuna, Program obnove komunalne i energetske infrastrukture Grada Vukovara – 1,44 milijarde kuna, Promet i infrastruktura (ceste, željeznice, unutarnja plovidba, elektronička komunikacija ) – 727 milijuna kuna, Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara – 696,33 milijuna kuna, Sektor poljoprivrede – 229,4 milijuna kuna, Mjere aktivne politike zapošljavanja – 68 milijuna kuna, Potpore za očuvanje radnih mjesta - COVID 19 – 58,4 milijuna kuna.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.