ROĐEN ZA VUKOVAR – Nikola Mažar

Rođen za Vukovar

Vukovar je spreman okrenuti se budućnosti noseći čvrsto u njedrima svoju prošlost koja obavezuje i podsjeća da ne zaboravimo. Vukovar je spreman za promjene koje otvaraju vrata sigurne i prosperitetne budućnosti, daju zamah razvojnih mogućnosti i ugodnog življenja u našem gradu. Spreman sam te promjene donijeti Vukovaru.

Odbijam potencirati sukobe i podjele jer skreću pozornost s onoga što je bitno, a to je stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, ulaganje u gospodarstvo, stvaranja okruženja ugodnog za zasnivanje obitelji, transparentnosti svih postupaka gradske vlasti. Namjeravam biti gradonačelnik kome su građani partneri. Trenutačna politička podjela dovela nas je tu gdje jesmo, u gradu iz kojeg se ljudi iseljavaju, a oni koji ostaju žive s podjelama. A podjele nikada nisu donijele ništa dobro. Naš prioritet je podizanje kvalitete života naših sugrađana kroz nova radna mjesta, privlačenje novih investicija, obnovu grada, podizanje standarda u školstvu i visokom obrazovanju.

Vukovar je grad kojem nedostaje vodstvo koje zna kako osigurati radna mjesta, a s tim je neraskidivo povezano iseljavanje mladih. To je problem Vukovara koji zahtijeva kako kratkoročne mjere koje će osigurati prestanak iseljavanja tako i dugoročne mjere koje će učiniti povratak mladih u Vukovar održivim. Kako bih to postigao, Vukovar mora biti transparentan grad, što dosad nije bio. Odlučan sam pronaći načine pružanja potpore vukovarskim poduzetnicima koji su nositelji života i razvoja grada Vukovara kako bismo im olakšali poslovanje te ih učinili konkurentnijima na tržištu.

Zastupat ću uvažavanje prava nacionalnih manjina, ali i prestanak razdvojenosti djece od najmlađe dobi kroz vrtiće, a poslije i kroz školu. Vjerujem kako kroz primjenu modela C možemo omogućiti upravo da pripadnici manjina ostvaruju svoja prava na dodatne sate jezika i kulture, a opet da zajedno pohađaju sa svom djecom ostatak nastave.

Kada postanem gradonačelnik, inicirat ću izmjenu zakonske regulative jer sva djeca od najranije dobi trebaju učiti o toleranciji, a ne odrastati u okruženju sukoba i podjela.

Moja polazišna točka upravljanja gradom je kroz suradnju. I to na svim razinama. Suradnju s građanima, sa susjednim gradovima, općinama, sa Županijom i na kraju s Vladom i resornim ministarstvima. Smatram da je tu elementarna razlika između sadašnjeg gradonačelnika i mene. Ova suradnja ponuđena je svima koji žele unaprijediti život u Vukovaru. Onima koji žele da se Vukovarci vrate u Vukovar, koji žele da Vukovarci ostaju u Vukovaru i onima koji žele da se mlade obitelji doseljavaju u Vukovar kao mjesto sretnog i sigurnog življenja. Nudim otvorena vrata za svaku dobru ideju i inicijativu.

Trenutni gradonačelnik spočitava mi da već pet godina živim u Zagrebu. A ja na to odgovaram: Ako je minus baviti se nacionalnom politikom, prije nego što se kandidiram za gradonačelnika grada u kojem sam rođen, u kojem sam odrastao i u kojem danas živim, spreman sam to prihvatiti. Među prvima sam se s obitelji vratio u Vukovar još davne 1998. Zar je uspjeh jednog Vukovarca nešto što bi mu trebalo spočitavati? Pet godina znanja i iskustva stečenog u Zagrebu i politička pozicija koja je direktno utjecala na stambeno zbrinjavanje 800 obitelji kroz sve modele stambenog zbrinjavanja u Vukovaru, čini me najboljim kandidatom za gradonačelnika Vukovara.